skip to Main Content
Comença Preguntant Com Et Sents?

Comença preguntant com et sents?

Aprendre a reconèixer les emocions és fonamental per aconseguir un bon nivell de benestar interior.

Sovint quan ens pregunten com estem responem amb un “bé, gràcies” sense aprofundir més enllà en el que realment sentim. Prendre consciència dels nostres sentiments en diferents situacions, ens ajudarà a comprendre el que ens fa sentir bé i el que no per poder actuar en conseqüència: potenciar allò que ens fa més feliços o bé canviar d’activitat, prendre decisions, demanar ajuda o saber dir que no, per exemple.

L’educació emocional és un procés que té com a objectiu entrenar les persones en competències emocionals amb l’objectiu d’aconseguir un major nivell de benestar. La primera competència que es treballa és la consciència emocional. Per a fer-ho es treballa de forma vivencial, experimentant en diferents situacions i canviant la pregunta “com estàs?” per “com et sents?”. Inicialment ens pot resultar complicat posar un nom al que sentim, per això és clau disposar d’un bon ventall de vocabulari relacionat amb les emocions i anar-s’hi familiaritzant. Ens hi ajudarà fixar-nos en dos factors: d’una banda, si l’energia que sento és alta o baixa i de l’altre, si la sensació és agradable o desagradable. Cal doncs, que parem atenció a les senyals que ens envia el nostre cos amb cada emoció viscuda.

És curiós veure com els infants que han participat en sessions d’educació emocional, són capaços d’etiquetar amb més precisió el que senten del que, sovint, ho són els seus propis pares que no han estat entrenats en aquesta habilitat. Afortunadament a qualsevol edat es pot iniciar aquest procés d’aprenentatge i hi ha propostes per a adults, joves i infants.

Conforme som més conscients del que sentim, podrem anar avançant en altres competències relacionades amb el control, la regulació, les habilitats socials o l’autoestima. És de fet, un procés d’aprenentatge continu que, com qui fa gimnàstica o esport, podem anar fent al llarg de tota la vida. T’animes a practicar-ho?